Förarbevis

Texten under är tagen från Trafikverket.

Förarbevis för snöskoter

Om du ska köra snöskoter behöver du ett förarbevis för snöskoter. Du som har ett svenskt körkort som du tog före den 1 januari 2000 (även om det senare varit återkallat) behöver inte ett sådant förarbevis.

För att få ett förarbevis för snöskoter krävs det att:
1. Du har fyllt 16 år
2. Du har gått en utbildning hos en godkänd utbildare
3. Du har gjort ett godkänt kunskapsprov.

Utbildning och prov för snöskoter

Utbildningen består av både teori och praktiska delar så som övningskörning. För att få göra de praktiska delarna ska du ha fyllt 15 år och 9 månader.
Utbildningen ska ske hos en godkänd utbildare och den är minst tio timmar lång. Den består av minst tre timmars praktisk träning. Totalt kan det bli mer än tio timmar, beroende på hur du klarar de teoretiska och praktiska momenten.

Du måste ha fyllt 16 år och ha gått utbildningen för att få göra kunskapsprovet.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret under för att göra en intresseanmälan så återkommer vi. Anmälan endast via formuläret för att underlätta administrationen. Frågor kan mejlas till kurs@alvdalenssnoskoterklubb.se

Upplägget till utbildningen är teori på lördagen och skoterkörning och teoretiskt prov på söndagen. Tiderna är lördag 09:00 – 17:00 och söndag 08:00 till 18:00. Ni måste kunna vara med på kursen hela tiden annars uppfyller ni inte tidskraven som finns och kan ej godkännas. Egen eller lånad skoter skall användas på söndagen. Har ni inte egen skoter så kan vi hjälpa er med att hyra. Kostnad för det tillkommer. Vi ställer krav på att skotern skall vara driftsäker och trafiksäker. Kläder för skoterkörning och hjälm är ett krav. Avgiften för utbildningen är 3200:- och då ingår förutom själva utbildningen även kursmaterial och lunch lördag samt fika. För att få skriva det teoretiska provet måste du ha fyllt 16 år. Har ni inte fyllt 16 år innan söndagen, när vi har examination, så får ni själva boka tid med en examinator för examination

För fri skoterkörning